„ Je to pravda odvěká, šaty dělaj´ člověka“

Roucho Adamovo, zelené listy obrovské jako sloní uši, barvy přírody rozetřené po těle, jednoduché lněné či bavlněné šaty, mnišské hábity s drahým šálem, renesanční vznešené šaty, námořnické uniformy, válečné ochranné oblečení... kalhoty do zvonu, topy s výstřihem a kozačky na vysokém podpatku. A co takhle RIP CURL, ROXY, MUSTANG, VAGA BOND, či jen Moira ? Nestačí? ,,…Ušijeme Vám oblek na míru“ - prestižní designérská společnost. Z ráje přes církev a renesanční rozmanitost po světové války a počátky ,,módy“ 20. století se dostáváme až do sci-fi období, kdy pouhé ,,slovo“ znamená úctu a obyčejná přirozená bavlna nás sráží kamsi na dno společnosti.
Kdysi se lidé přátelili prostřednictvím vlastních mínění a dojmů, jejichž obsahy vznikaly na základě projevů, a to jak tělesných, tak duševních. Přátelství symbolizovala sňatek přirozenosti, čisté atmosféry a radost, jejichž atributy se snoubily při vzájemném setkávání. Zdali pan Vaňourek nosil kalhoty tak krátké, jako by čekal povodeň, a nebo si Hanka odvedle vytahovala sukni až k prsům, na tom nezáleželo. Oči jí totiž tak příjemně zářily a uměla hluboce naslouchat…
Dnes? Vezměte si přes rameno kabelku jiné barvy, než jsou Vaše ponožky, či si nedej bože dovolte obléci si TOP od Marca Pola a silonky od jakékoliv jiné značky.
,,To snad nemyslí vážně!“
„Psst - koukni, co má dneska Lenka na sobě!“
,,Tss…“
A Váš vnitřek? Zmizel? Spí? Kdepak! Jen jeho podstatu nenávratně zakryly značky a vznešené materiály. Že byste se chtěli seznámit s tou paní z anglického kurzu, co Vás zaujala svými názory? POZOR! Oblečená je jen v růžovém a propůjčila se světové značce REPLAY. Pokud jste zahaleni pod stejným ,,jménem“ a dokonale ladíte s okolím, máte šanci. Pírko ve vlasech od ,,větví“? V tom případě byste nejspíš měli přestat chodit do kursu…pokud nechcete shořet pod plameny šlehajícími z jejích očí.