Piškoty

Mám jednu otázku. Co vás napadne jako první, když někdo vysloví slovo piškoty?
Jsou to jisté druhy pečiva, které se vyrábějí z piškotového těsta, jehož základem je mouka a vejce. Využívají se zejména v cukrářství, zvláštním druhem jsou pak tzv. dětské piškoty. U nás vyrábí tuto dobrotu několik firem.
Ale piškoty jsou také taneční textilní boty se speciální špičkou, které používají zejména baletky a baleťáci, ale také orientální tanečnice a tanečníci. Proč zrovna název „piškoty“ pro baletní obuv? Je to zřejmě díky jejich zakulacené špičce a celkovému tvaru boty, která může připomínat kulaté zlatavé piškoty.
Po zadání slova „piškoty“ do vyhledavače Google narazíte na spoustu odkazů s recepty, při nichž je hlavní surovinou právě piškot. Poté až vaše oči domlsají a vaše rozhodnutí udělat si piškotový dort, hruškové překvapení s piškoty či tvarohovo-jablečný nákyp s piškoty nabude nezlomnosti, pak si také všimněte, že piškoty papají dokonce i pejsci, kočky a další domácí zvířátka, pro která se speciálně vyrábí.
Při dalším pátrání můžete nalézt zajímavou stránku, na níž se dozvíte o terapii za piškoty, která je prý určená i pro „veselé krávy“. V tomto případě se však ocitáte na tzv. teenagerovském blogu, na němž slečna autorka označuje „krávami“ patrně své vrstevnice, takže se nelekejte, že by v kravínech České republiky začaly experimenty typu: Kravičko, nadojíš nadprůměr, dostaneš piškotek!, k tomu naštěstí ještě nedošlo, alespoň mi není známo nic o opaku.
Slovem piškoty slangově označil kdysi jeden moderátor chrániče kolen motorkáře, který je vítězně rozhazoval v dáli. Z podobného sportovního, aktivního soudku je také cvičební pomůcka Physioroll, která bývá často označována jako tzv. piškot. Existuje minimálně v pěti velikostech, připomíná trochu deformovaný klasický cvičící balón, který v poslední době zažívá svůj obrovský boom.
Vrátím-li se k piškotům jakožto pečivu, je nutno poukázat na jejich rozmanitost a pestrost. Existuje spousta druhů – co se týče surovin, z nichž jsou vyrobeny - špaldové, celozrnné, speciální bezlepkové; ale také jsou s různými příchutěmi - kávové, kakaové, jahodové, karamelové apod. A dají se s nimi dělat cukrářské zázraky!
Při dalším prohledávání internetových stránek, které mají co do činění se slovem piškoty, jsem narazila také na odkaz k ruskému filmu z roku 2002 s počeštělým názvem Nepečte piškoty ve špatné náladě. Tento osmdesátiminutový film je o faktu, jak blahodárně mohou působit sladkosti na lidský organismus, zejména na ten citově vyprahlý hlavní hrdinky. Podobnému tématu se věnuje také romantický film Čokoláda režiséra Lasse Hallstrőma, ale to už by bylo značně vybočující z naší tematické linie.
Na závěr je možné sumarizovat tuto tematiku (s vědomím nevyčerpanosti) na skutečnost, že piškoty jsou nejen chutné výrobky pro děti, dospělé a zvěř, ale označují se tak rovněž baletní boty, sportovní chrániče a cvičební pomůcky. Účinně sladce se využívá termínu piškot k pojmenování knih, filmů, obrazů, výstav atd. Využití slova, i původního cukrářského výrobku, který je tímto názvem označován, je nedozírné a podněcující naši fantazii.