"Éčka" se v potravinách objevují čím dál častěji. Některá zdraví přímo neškodí, naopak jiná mohou vykazovat až přísně jedovaté účinky.
Emulgátory, stabilizátory, konzervanty, antioxidanty a ochucovadla. Tak pod těmito krycími názvy se často objevují samotná "éčka". Těch nejškodlivějších je pár, není proto od věci, zapamatovat si je.
E110 - potravinářská žluť 3
- nachází se v želé, horčici, tyčince Margot nebo nápojovém prášku Tang
• E123 - potravinářská červeň 9
- hlavně ve vídeňských minipárečcích
• E131 - patentní modř
- v bonbonech Haribo a žvýkačkách green mint
• E132 - indigotin (potravinářská modř)
- DELI pistáciová, čokoládová nebo zmrzlina Pegas pistáciová
• E133 - briliantní modř
- objevuje se v thajské směsi wasabi
• E155 - potravinářská hněď
-velmi nebezpečné barvivo, v USA je použití dokonce zakázáno
• E210 - kyselina benzoová
- přidává se do některých hořčic, kečupů a rajčatových omáček
• E249 - dusitan draselný
• E250 - dusitan sodný
- přidává se do uzenin
- používá se ve většině potravin a nápojů, které jsou označeny jako "sugar free" nebo "light"
• E952 - cyklamáty
Kromě těchto i mnoho dalších barviv může způsobit silné alergické nebo astmatické reakce, v horším případě negativně a dlouhodobě ovlivnit život.
Poslední komentáře
před 11 let 30 týdnů
před 11 let 30 týdnů
před 11 let 32 týdnů
před 11 let 42 týdnů
před 12 let 6 dnů
před 12 let 6 dnů
před 12 let 10 týdnů
před 12 let 20 týdnů
před 12 let 32 týdnů
před 12 let 40 týdnů