"Éčka" se v potravinách objevují čím dál častěji. Některá zdraví přímo neškodí, naopak jiná mohou vykazovat až přísně jedovaté účinky.
Emulgátory, stabilizátory, konzervanty, antioxidanty a ochucovadla. Tak pod těmito krycími názvy se často objevují samotná "éčka". Těch nejškodlivějších je pár, není proto od věci, zapamatovat si je.
E110 - potravinářská žluť 3
- nachází se v želé, horčici, tyčince Margot nebo nápojovém prášku Tang
• E123 - potravinářská červeň 9
- hlavně ve vídeňských minipárečcích
• E131 - patentní modř
- v bonbonech Haribo a žvýkačkách green mint
• E132 - indigotin (potravinářská modř)
- DELI pistáciová, čokoládová nebo zmrzlina Pegas pistáciová
• E133 - briliantní modř
- objevuje se v thajské směsi wasabi
• E155 - potravinářská hněď
-velmi nebezpečné barvivo, v USA je použití dokonce zakázáno
• E210 - kyselina benzoová
- přidává se do některých hořčic, kečupů a rajčatových omáček
• E249 - dusitan draselný
• E250 - dusitan sodný
- přidává se do uzenin
- používá se ve většině potravin a nápojů, které jsou označeny jako "sugar free" nebo "light"
• E952 - cyklamáty
Kromě těchto i mnoho dalších barviv může způsobit silné alergické nebo astmatické reakce, v horším případě negativně a dlouhodobě ovlivnit život.
Poslední komentáře
před 11 let 25 týdnů
před 11 let 26 týdnů
před 11 let 27 týdnů
před 11 let 38 týdnů
před 11 let 48 týdnů
před 11 let 48 týdnů
před 12 let 6 týdnů
před 12 let 15 týdnů
před 12 let 28 týdnů
před 12 let 35 týdnů